Fragrance 101

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015 0 σχόλια
Σήμερα μιλάμε για αρώματα και όσα περισσότερα μπορούμε να μάθουμε για αυτά. Θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τις διάφορες νότες, τα διάφορα είδη αρώματος  και διάφορα άλλα.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!



Πολλές φορές βρισκόμαστε σε ένα κατάστημα καλλυντικών και στεκόμαστε μπροστά από τα αρώματα εντελώς μπερδεμένες και προβληματισμένες. Τι διαλέγω τώρα; Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό. Οι επιλογές σε μάρκα είναι πάρα πολλές και αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Αυτό βέβαια μπορεί να λυθεί διαλέγοντας αυτό που σου αρέσει και σε ευχαριστεί. Τι γίνεται όμως με τα διάφορα είδη αρωμάτων που υπάρχουν διαθέσιμα; Αρώματα, κολώνιες, λαδάκια, EDT.


Κολώνια (eau de cologne ή απλά cologne)
Τυπικά θεωρείται αντρική επιλογή αλλά στην ουσία είναι για όλους. Η περιεκτικότητά τους σε αρωματικά έλαια είναι μικρή (περίπου 7%), επομένως έχουν μικρή διάρκεια και χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε τη χρήση τους. Αυτός είναι και ένας λόγος που κυκλοφορούν σε μεγάλες συσκευασίες. Είναι ελαφριά και δροσιστική. 

Eau de Toilette (EDT)
Βρίσκεται ένα κλικ πάνω από την κολώνια καθώς η περιεκτικότητά του σε αρωματικά έλαια είναι περίπου 10%. Πρόκειται κυρίως για πιο ελαφριά αρώματα με μέτρια διάρκεια. Είναι τα πιο συνηθισμένα στην αγορά και είναι πολύ πιθανό να έχετε αρκετά στη συλλογή σας. Είναι συνήθως μια πιο οικονομική επιλογή από ένα άρωμα και είναι και ένας εύκολος τρόπος για να φορέσετε μια πιο βαριά μυρωδιά.

Eau de Parfum  (EDP)
Το EDP είναι δυνατό και με μεγάλη διάρκεια και συνήθως το πιο ακριβό και πιο συνηθισμένο σε έναν οίκο αρωμάτων. Συνήθως περιέχουν περίπου 20% αρωματικά έλαια, γι' αυτό είναι και πιο ακριβά. Λόγω του ότι πρόκειται για πολύ δυνατό άρωμα, συνηθίζεται να χρησιμοποιούμε ελάχιστη ποσότητα και αυτός είναι και ο λόγος που κυκλοφορούν σε τόσο μικρές συσκευασίες σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη (συνήθως των 30 ml).


Διαβάζοντας review για αρώματα, ανεξάρτητα από το είδος, συναντάμε συχνά όρους όπως top, middle και base notes. Ας προσπαθήσουμε να τους εξηγήσομε.

Top Notes (opening notes / head notes)
Όπως λέει και το όνομα, είναι το πρώτο πράγμα που εντοπίζουμε μυρίζοντας ένα άρωμα. Είναι η πρώτη εντύπωση που μας δίνει ένα άρωμα. Είναι συνήθως αυτό που μας κάνει να αγαπήσουμε ή όχι ένα άρωμα. Οι τοπ νότες είναι πιο ελαφριές στη σύνθεση του αρώματος και γι' αυτό είναι οι πρώτες που εξασθενούν.

Middle Notes (Heart notes)
Όταν οι τοπ νότες εξασθενήσουν, κάνουν την εμφάνισή τους οι μεσαίες νότες. Αυτές οι νότες είναι συνήθως πιο δυνατές και γι' αυτό έχουν και μεγαλύτερη διάρκεια. Για εμένα οι μεσαίες νότες είναι αυτές που παίζουν ρόλο για το αν μας αρέσει ή όχι ένα άρωμα, καθώς θα είναι αυτές που θα μυρίζουμε για περισσότερη ώρα. 

Base Notes
Για το τέλος έχουμε τις νότες βάσης, οι οποίες συνήθως αποτελούνται από musk, cedarwood και sandalwood κυρίως για τη διάρκειά τους. Είναι οι τελευταίες που κάνουν την εμφάνισή τους σε ένα άρωμα,όταν οι τοπ και οι μεσαίες νότες έχουν εξασθενήσει. 


Για το τέλος σας παραθέτω και ένα fragrance wheel που μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε ένα άρωμα.

Ραντεβού στο επόμενο post.

Φιλιά!!
Αθηνά






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

©Copyright 2015 Beauty Notes by Athina | TNB