Haircare 101

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015 0 σχόλια
Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα θέμα λίγο διαφορετικό. Θα μιλήσουμε για τα μαλλιά και την περιποίησή τους. Από το πόσο συχνά πρέπει να τα λούζουμε, μέχρι τι περιέχουν τα σαμπουάν και τα conditioner αλλά και τι να αποφεύγουμε κ.α.
Καθίστε αναπαυτικά και πάρτε κάτι να πιείτε γιατί έχουμε πολλά να πούμε.



Πόσο Συχνά Πρέπει να Λούζουμε τα Μαλλιά μας
 Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι πρέπει να λουζόμαστε μόνο μια φορά την εβδομάδα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνεται καθημερινά. Η αλήθεια πρέπει να βρίσκεται κάπου στη μέση. Οι θύλακες της τρίχας στο κεφάλι μας παράγουν σμήγμα (το έλαιο που κάνει τα μαλλιά μας λιπαρά) σε διάφορους ρυθμούς (πολύ περισσότερο πριν από εκείνες τις ημέρες του μήνα). Αν λούζεις τα μαλλιά σου κάθε μέρα, τα "γδύνεις" από τα έλαια τους, κάνοντας τους θύλακες της τρίχας να παράγουν σμήγμα σε μεγαλύτερο βαθμό για να μπορέσουν να αναπληρώσουν το χαμένο. Μπορείς να το αλλάξεις αυτό με το να εκπαιδεύσεις τους θύλακες της τρίχας να παράγουν λιγότερο έλαιο με το να μειώνεις σταδιακά τη συχνότητα που λούζεσαι (από το καθημερινό λούσιμο, να περάσεις στο μέρα παρά μέρα, μετά στο κάθε τρίτη ημέρα κλπ.). Αυτό είναι πολύ καλό για όσες θέλουν να φτιάχνουν τα μαλλιά τους πολύ συχνά, καθώς όσο λιγότερο χρησιμοποιείς θερμότητα στα μαλλιά (στέγνωμα κλπ), τόσο πιο υγιή θα μείνουν. Αν έχεις μακριά μαλλιά, μπορείς το βράδυ πριν από την ημέρα που δε θα λουστείς, να κοιμηθείς με τα μαλλιά σου σε μια χαλαρή πλεξούδα για να αποφύγεις να ξυπνήσεις με μαλλιά εκτός ελέγχου, 
 Για εκείνες τις ημέρες που θέλεις να κρατήσεις τα μαλλιά σου για μια ακόμα ημέρα, υπάρχει πάντα το dry shampoo,το οποίο ουσιαστικά είναι μια πούδρα σε μορφή spray που απορροφά την περίσσεια λιπαρότητα. Αλλά χρησιμοποίησε το με φειδώ, δηλαδή όχι πάνω από 1-2 φορές την εβδομάδα. Δεν είναι καλό να προσπαθήσεις να μεγαλώσεις τα διαστήματα μεταξύ των λουσιμάτων χρησιμοποιώντας πολύ συχνά dry shampoo. Είναι σημαντικό να μην αφήνεις το σμήγμα να "μαζεύει" στο κεφάλι σου. Όπως και με την επιδερμίδα, οι πόροι στο κεφάλι σου μπορεί να φράξουν και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως είναι η τριχόπτωση. Δεν θέλεις να το παρακάνεις με το λούσιμο αλλά πρέπει να διασφαλίζεις ότι τα μαλλιά σου θα είναι καθαρά και υγιή.



Σαμπουάν
 Το σαμπουάν είναι ένα σχετικά νέο concept. Ιστορικά οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το σαπούνι για το σώμα και για τα μαλλιά τους, το οποίο λόγω των υπολειμμάτων του άφηνε τα μαλλιά θαμπά και το κεφάλι με φαγούρα. Γι' αυτό και δεν το έκαναν τόσο συχνά. Γύρω στο 1900 οι χημικοί άρχισαν να πειραματίζονται με προϊόντα και μετά από λίγο τα σαμπουάν έκαναν την εμφάνισή τους. Αλλά έπρεπε να φτάσει η δεκαετία του 70 για να αρχίσει ο κόσμος να λούζεται με μεγάλη συχνότητα.
 Αυτές τις ημέρες το να ψωνίζεις για σαμπουάν μπορεί να γίνει αρκετά περίπλοκο. Υπάρχουν προϊόντα για κάθε ανάγκη, από πιτυρίδα μέχρι ότι φανταστείς. Την ίδια ποικιλία έχουν και οι τιμές τους. Ίσως τα σαμπουάν με περισσότερο φυσικά συστατικά να αξίζουν το κάτι παραπάνω, όμως έρευνες έχουν δείξει ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ των πιο ακριβών και των πιο φθηνών σαμπουάν στην αγορά. Επομένως, δε χρειάζεται να ξοδεύουμε μια περιουσία για σαμπουάν.
Έχετε υπόψη σας, ότι το σαμπουάν είναι για να καθαρίζουμε το τριχωτό της κεφαλής και όχι το μήκος των μαλλιών, γι' αυτό δώστε ιδιαίτερη βαρύτητα στις ρίζες. Αν έχετε πιο λιπαρά μαλλιά, διαλέξτε ένα σαμπουάν το οποίο είναι διαφανές. Τα πιο κρεμώδη ή με περλέ εμφάνιση περιέχουν περισσότερα ενυδατικά συστατικά που το κεφάλι σας δεν χρειάζεται. Πολλά σαμπουάν κατά της λιπαρότητας περιέχουν συστατικά που βοηθούν, όπως tee-tree oil, citrus oil αλλά και δενδρολίβανο ή φασκόμηλο.
 Αν το τριχωτό της κεφαλής είναι flaky, καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα σαμπουάν κατά της πιτυρίδας. Το ενεργό συστατικό σε αυτά είναι συνήθως το zinc pyrithione με ιδιότητες που βοηθούν την κατάσταση. Αν νιώθετε το κεφάλι σας ξηρό και να σας φαγουρίζει, αναζητήστε ένα ενυδατικό σαμπουάν με συστατικά όπως shea butter & nut oils.



Conditioner
 Αντίθετα με τα σαμπουάν, το conditioner μπορεί να αλλάξει την ποιότητα των μαλλιών σας καθώς καλύπτουν την τρίχα, δίνοντάς της διάφορες ιδιότητες. Υπάρχουν conditioner  με πολλά ενυδατικά συστατικά που προσφέρουν ενυδάτωση. Αυτά που περιέχουν πανθενόλη βοηθούν τα πολύ λεπτά μαλλιά να δείχνουν πιο ογκώδη, ενώ αυτά που περιέχουν πολυμερή κάνουν τα μαλλιά να δείχνουν λαμπερά και λεία. Τέλος, αυτά με πολυμερή που απορροφούν τη θερμότητα είναι κατάλληλα στο να προστατεύουν τα μαλλιά από τις διάφορες μορφές θερμότητας που τα ταλαιπωρούμε.
 Επειδή το conditioner  είναι γεμάτο με συστατικά που έχουν στόχο να ενώνονται με την τρίχα, δεν θέλετε να τα εφαρμόζετε στις ρίζες των μαλλιών αλλά μόνο κατά μήκος της τρίχας.

Τι να αποφεύγετε
 Το καλό με τα conditioner είναι ότι τα συστατικά τους δεν περνάνε στον οργανισμό λόγω ότι μένουν στην επιφάνεια των μαλλιών μας. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τα σαμπουάν. Γι' αυτό καλό θα ήταν να έχουμε υπόψη μας τι θα μπορούσαμε να αποφεύγουμε. Τα SLS & SLES  είναι αυτά που κάνουν τα σαμπουάν να αφρίζουν κάτι το οποίο δεν είναι απαραίτητο για ένα σαμπουάν για ν ακαθαρίζει. Έρευνες έχουν δείξει πως δεν είναι καλά για την υγεία μας και πως καλό θα είναι να τα αποφεύγουμε όσο μπορούμε.

Ελπίζω να σας βοήθησα λιγάκι

Ραντεβού στο επόμενο post

Φιλιά!!
Αθηνά


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

©Copyright 2015 Beauty Notes by Athina | TNB